Days
Hours
Minutes
Seconds

DHAA SYMPOSIUM 2018

18 - 20 October, 2018, Cairns Convention Centre


PAYMENT PLANS NOW AVAILABLE – Read More


DHAA Symposium 2018 Cairns logo

Welcome to the DHAA Symposium 2018

The annual event for Dental Hygienists and Oral Health Therapists

The DHAA Symposium 2018 –‘Talking teeth by the reef’ – will be held at the award-winning Cairns Convention Centre from the 18-20 October, 2018.

The now annual event is a unique opportunity for dental hygiene professionals to network, catch up with old friends, and establish new contacts.

Come and be inspired by presentations from well-respected, national and international speakers, discover the latest innovations at the two-day trade exhibition, and catch up the the latest research projects in an array of poster presentations, before partying at the infamous Gala Dinner.

Mark the date in your calendar and make time to immerse yourself in two and-a-half days of fun and dental hygiene, worth 16 CPD hours, while surrounded by the oldest rainforest on earth!

Look who's speaking

Some of the industry's best international and domestic experts

Dr Felicity Croker

Dr Felicity Croker

Senior Lecturer in Dentistry

Mary Mowbray

Mary Mowbray

Dental Hygienist

Tabitha Acret

Tabitha Acret

Dental Hygienist

Margie Steffens

Margie Steffens

Special Needs Hygienist

Katrina Murphy

Katrina Murphy

Industrial Relations Expert

Professor Camile Farah

Professor Camile Farah

Professor of Oral Oncology

Dr Anikó Ball

Dr Anikó Ball

Ergonomist

Event Schedule

The preliminary symposium timetable below is subject to change.

Attendance at the DHAA Symposium 2018 attracts one CPD point per hour.

The number of CPD points available per day are as follows:

Thursday 18 October = 3.25 points
Friday 19 October = 6.5 points
Saturday 20 October = 6 points
Total:  15.75 points

Please note that workshop CPD points are extra and vary per workshop.

#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1Registration08:30amFoyer
2WORKSHOP: Alexander Technique with Aniko Ball (3hrs)Dr Anikó Ball 09:00amTBA
3WORKSHOP: LA Refresher (3hrs) - Expressions of interest requested09:00amTBA
4Pilates (1.5hrs)10:30amTBA
5LUNCH BREAK: Your time to explore the local food offerings.12:00pm
6Official Welcome01:00pmHalls A&B
7CARING FOR PATIENTS WITH SPECIAL NEEDS: Practice tips and management considerations (45mins). Sponsored by Colgate.Prof. Ann Eshenaur Spolarich 01:15pmHalls A&B
8Guided Biofilm therapy, the new gold standard of preventative care treatment (45 mins). Sponsored by EMSTabitha Acret 02:15pmHalls A&B
9Looking after yourself – ergonomics and self-management tips (45mins)03:00pmHalls A&B
10AFTERNOON TEA: Time to visit the trade exhibition in halls C & D03:30pmHalls C&D
11Awards & Announcements04:00pmHalls A&B
12Owning your own practice (1 hour).Mary Mowbray 4:30pmHalls A&B
13Welcome Reception05:30pmOutdoor Plaza
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1Registration08:00amFoyer
2INCREASING PATIENT ENGAGEMENT: Efficacy of oral health educational interventions to change behaviour (1 hour 30 mins). Sponsored by Colgate.Prof. Ann Eshenaur Spolarich 08:30amHalls A&B
3MORNING TEA: Time to visit the trade exhibition in Halls C&D.10:00am
4Pericementitis (1 hour).Mary Mowbray 10:30amHalls A&B
5PANEL DISCUSSION: On provider numbers (1hr)11:30amHalls A&B
6Aged Care Lunch (30mins)Margie Steffens 12:30pmHalls A&B
7Industrial relations (1 hour 15 mins).Katrina Murphy 1:30pmHalls A&B
8Motivational speaker (30mins)2:45pmHalls A&B
9Afternoon Tea: Time to explore the trade exhibition in Halls C&D.3:30pm
10Update on dental pain management now that codeine is prescription only & update on anticoagulants (1 hour 15 mins). Assoc. Prof. Geraldine Moses 3:45pmHalls A&B
11Gala Dinner7:00pmCairns Cruise Terminal
#SessionSpeaker(s)TimeVenue
1Registration8:30amFoyer
2Caring for medically complex patients (1 hour).Prof. Ann Eshenaur Spolarich 9:00amHalls A&B
3Patient stress management and TMD (30 mins).Mary Mowbray 10:00amHalls A&B
4MORNING TEA: Time to visit the trade exhibition10:30amTrade Exhibition, Halls C&D
5Patient stress management and TMD (30 mins). Continuation from 10am.Mary Mowbray 11:00amHalls A&B
6An update on oral cancer and precancerous pathology. (1 hour)Professor Camile Farah 11:30amHalls A&B
7New Grad Lunch & Learn (30 mins)Dr Felicity Croker , Tabitha Acret 12:30pmTrade Exhibition, Halls C&D
8Domestic violence and medical emergencies. (1 hour)Dr Felicity Croker 1:30pmHalls A&B
9An update on oral cancer and pre-cancerous pathology. (1 hour)Professor Camile Farah 2:15pmHalls A&B
10AFTERNOON TEA: Last chance to explore the trade exhibition in Halls C&D.3:30pmTrade Exhibition, Halls C&D
11Implants and prosthodontics with Neil Meredith (1 hour)4:00pmHalls A&B
12Official Closing5:00pmHalls A&B

Are you ready to register?

Get your name down early for the dental hygiene event of the year

Information Station

Cairns is an outstanding location for our symposium – make the most of all it has to offer

Image of the Cairns Convention Centre

The venue

Find out more about the location for DHAA Symposium 2018, the Convention Centre and loads of useful visitor information.

Cairns Hilton

Where to stay

In addition to on site accommodation we’ve done some great deals with nearby hotels so you can stay for longer.

Turtle swimming over great barrier reef

What to do

Bars, beaches and, of course the Great Barrier Reef. With so much to see and do you’re not going to want to go home!

Symposium packages

We have a variety of options and some great deals to suit your pocket

$215
Thursday
  • Afternoon Only
  • Non-Member: $315
  • Student: $140
$375
Single Day
  • Friday or Saturday
  • Non-Member: $425
  • Student: $215
$960
Standard
  • After 17 July, 2018
  • Non-Member: $1,210
  • Student: $475

PAYMENT PLANS NOW AVAILABLE – Read More


Get in touch

If you have any questions then you can ask them here

2017 Photo Gallery

Take a look what happened in Adelaide last year – it was a lot of fun!

Our Event Sponsors

The DHAA Symposium 2018 is proud to be supported by the following companies

DIAMOND SPONSOR

Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns: Principle sponsor Colgate

PRINCIPAL SPONSORS

Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns: Principle sponsor EMS
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns: Principle sponsor erskine oral care
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns: Principle sponsor oral-b

MAJOR SPONSOR

Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns: Principle sponsor Phillips

EXHIBITORS

Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Adec
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: GSK
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Listerine and Johnson & Johnson
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: One Dental
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Auspharm Oral 7
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Orascoptic
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Ivoclar Vivadent. Passion vision innovation
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: SDI
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Troll Dental
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: CareDent
Logo for DHAA Symposium 2018 - Cairns Exhibitor: Henry Schein Halas

Become a sponsor

To discover more about how to get involved you can download the latest sponsorship prospectus here (size 1.7MB)

If you would like to send us an enquiry then simply click the button below and send us an email.